Een te-doenlijst voor een paar dagen Praag

juni 29th, 2017

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, wordt door velen gezien als een van de mooiste steden van Europa. En daar kan ik mij zeker in vinden. Jong en oud kunnen er terecht en je zal er niet snel uitgekeken raken. Jongeren gaan er graag heen voor een typische jongeren vakantie, met nachtclubs en goedkope alcohol. Maar voor de citytrippers onder ons valt er ook veel te beleven in Praag. De uiteenlopende stijlen van architectuur maken een mooi geheel van Praag. Het historisch centrum van Praag staat zelfs sinds 1992 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Maar stel nou dat je maar een paar dagen er naartoe gaat, dan moet je vrij selectief zijn om te bepalen wat je wil bezoeken. Best een lastige opgave. Gelukkig hebben wij voor jou wat bezienswaardigheden opgesomd die absoluut het proberen waard zijn!

Karelsbrug

Dit is mijn absolute nummer 1. De 516 meter lange brug geeft de gotische stijl mooi weer. De brug heeft een geschiedenis die zeker 600 jaar terug gaat. Van origine waren de religieuze versielsel en verfraaien langs de brug een soort lokaas om mensen naar de kerk te krijgen. ’s Avonds komt de schoonheid van de brug nog meer tot zijn recht met de overige verlichting van de stad. Een mooi bijgeloof van de brug is dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug, hij uit komt.

Josefov

In het noorden van de oude stad ligt de Joodse wijk Josefov. Het pittoreske Josefov huisvestte veel Joden jaren terug. Heel veel herrieneringen zijn daar overgebleven in de vorm van monumenten, synagogen en een begraafplaats. Tevens is hier ook het geboortehuis van de Duitstalige schrijver Franz Kafka.

Fietstour

Als je toch lekker veel plekjes wilt bezichtigen, huur dan een fiets of neem een fietstour. Een fietstour is van harte aan te raden, omdat je meteen een gids erbij krijgt, die je de weg wijsmaakt en je de mooiste stukken van Praag kan laten zien. Praag is ook helemaal geen dure stad, dus je er ook niet veel kwijt voor zijn. Een tip voor de luilakken onder ons: Je kan ook een Segway tour nemen!

Wijnproeferij

Wijn wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt in Praag, desondanks hebben ze niet veel bekendheid gewonnen. De Tsjechische wijnlokalen, in de volksmond ook wel bekend als Vinetoka, zijn de moeite waard om een bezoekje af te leggen. Ze hebben een hele verwelkomende sfeer met een huiselijke uitstraling. Je kunt er heerlijk op je gemak de lekkerste wijntjes proeven onder het genot van de Tsjechische delicatessen.

Wat aanvullende tips

Hoe mooi Praag dan ook mag zijn, elke stad heeft zijn nadelen. In Praag zijn er veel zakkenrollers en oplichters actief. Als er een man op het hoekje van een straat een spelletje balletje-balletje wilt spelen. Ga er dan niet in mee, je gaat opgelicht worden. Sowieso is het handig om verzekerd op reis te gaan, mocht er een diefstal of medische noodgeval plaatsvinden. Sluit daarom voor het gemak een goedkope reisverzekering af.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt gekregen voor je volgende tripje naar Praag, fijne reis!

De leukste motorvakantie tips

februari 7th, 2017

Je hebt jaren van dat motorrijbewijs gedroomd en het afgelopen jaar is het misschien wel gelukt: je hebt je motorrijbewijs, gefeliciteerd! En nu? Veel rondrijden op je gloednieuwe motor natuurlijk, maar wat dacht je van een motorvakantie met een aantal vrienden of met je partner? Een veel betere invulling van je vakantie dan een standaard zonvakantie bijvoorbeeld, toch? In dit artikel vind je de leukste tips voor een gave motorvakantie.

De wereld is heel groot. Hierdoor zijn er natuurlijk talloze, gave bestemmingen voor een motorvakantie. Maar wat veel mensen niet weten: je hoeft het helemaal niet zo ver bij huis te zoeken. Ook in Europa en zelfs in Nederland kun je een mooie motorvakantie beleven. Zo heb je in Europa een aantal populaire bestemmingen of routes die je zou kunnen nemen voor een motorvakantie. Met een groep, maar ook met je partner, gezin of alleen.

Campings

Er zijn in ieder geval altijd genoeg campings op de routes in Europa waar je zou kunnen overnachten tijdens de motorvakantie. Een eerste, gave route zou Scandinavië kunnen zijn. Via Duitsland ben je al snel in een dag in Denemarken, hierdoor kun je ook genieten van Noorwegen, Zweden of Finland. Je kunt ook kiezen voor één specifiek land: bijvoorbeeld motorreizen in Zweden.

Bijkomend voordeel: in Zweden mag je overal gratis overnachten. Neem een tentje mee achterop de motor en in Zweden kun je overal dat tentje plaatsen in de natuur. Pas wel op voor eventuele gebieden waar het minder veilig is om te overnachten. Er zijn verschillende gidsen te vinden waar dit specifiek voor Zweden is beschreven.

Oost-Europa

Uiteraard zijn er in Europa ook andere, gave reizen, zoals een motorvakantie door Oost-Europa vanuit Berlijn richting Praag, Boedapest, Zagreb en eventueel naar Bratislava in Slowakije. In deze steden is het ook goedkoper om bijvoorbeeld te overnachten in een hostel of toch een hotel waar er ook ruimte is voor de motor.